Anarchistická federace

Z týdne pro anarchistické vězně

Ve dnech 23. až 30. srpna se letos poprvé uskutečnil Mezinárodní týden anarchistických vězňů. Zapojili se do něj také anarchisté a anarchistky v Česku.

Ve dnech 23. až 30. srpna se letos poprvé uskutečnil Mezinárodní týden anarchistických vězňů. Zapojili se do něj také anarchisté a anarchistky v Česku.

Třiadvacátý srpen byl zvolen na paměť obětí justiční vraždy, kterou se proslavila americká „spravedlnost“, když 23. srpna 1927, sedm let od zatčení, popravila dva anarchisty italského původu za jejich politické přesvědčení. Jmenovali se Nicola Sacco a Bartolomeo Vanzetti. Od chvíle, kdy byli odsouzeni za zločin, který nespáchali, probíhaly po celém světě protesty proti procesu, který byl de facto politický.

K vyhlášení Mezinárodního týdne anarchistických vězňů došlo při internacionálním setkání několika skupin Anarchistického černého kříže (ABC) v létě 2013. U nás se k této iniciativě přihlásily vedle místního ABC také Československá anarchistická federace (ČSAF), Antifašistická akce (AFA) a Volná komunita VAP a výzvu dál šířily. Článek o anarchistických vězních se objevil také na Deníku Referendum, a ČSAF přinesla text připomínající popravu Sacca a Vanzettiho.

ČSAF při této příležitosti připravila několik plakátů, které představovaly činnost ABC, přinesly dílčí seznam aktivistů vězněných ve Spojených státech a stručné portréty kamarádů, kteří se nacházejí za mřížemi běloruských věznic. Běloruský ABC dokonce na plakát o jejich vězněných krajanech reagoval poděkováním za projevenou solidaritu.

Příprava plakátů se ukázala jako velmi dobrý krok, jelikož zájemci, kteří se chtěli přidat k akčnímu týdnu, tak měli po ruce nějaký materiál, jejž mohli sami dál šířit. Vedle plakátů byly hojně šířeny také samolepky vydané Anarchistickým černým křížem.

ABC

Následující přehled o proběhlých akcích v rámci Mezinárodního týdne anarchistických vězňů ukazuje tu část aktivit, o nichž jsme získali informace. Aktivně se zapojili zejména aktivisté Volné komunity VAP a některé místní skupiny ČSAF.

Volná komunita VAP informovala na svém blogu: „Pokusili jsme se našim vězněným kamarádům a kamarádkám vyjádřit solidaritu zintenzivněním korespondence (psaní dopisů a posílání balíčků). Vylepili jsme stovky letáků a nálepek. Proběhlo veřejné promítání filmu o osudu Sacca a Vanzettiho, výlepy v městech, u věznic, soudních budov, a dokonce i v jedné policejní služebně. I když poslední týden v srpnu není bohužel zrovna optimální k širší aktivizaci, snad Mezinárodní týden anarchistických vězňů splnil svůj účel. Připomenul nezbytnost solidarity nejenom pro vězněné kamarádky a kamarády, ale pro hnutí jako takové.“

Praha
ABC

ABC

Plzeň
ABC

Plakáty na podporu anarchistických vězňů byly vylepeny v Opavě a Ostravě.

V Hradci Králové se uskutečnilo promítání Montaldova filmu Sacco a Vanzetti a byl vyvěšen transparent s výzvou k osvobození všech anarchistických vězňů. Výlep letáků proběhl v Hradci Králové, Javornici, Rokytnici v Orlických horách a Jaroslavi.

Hradec Králové
ABC

V Pardubicích byl vyvěšen transparent s nápisem „Free all anarchist prisoners“ a došlo i na výlep samolepek ABC.

Pardubice
ABC

Samolepkami ABC bylo vyzdobeno Ústí nad Orlicí a v Jičíně pověšen přes silnici R35 transparent.

Jičín
ABC

Skupina CRAF nás informovala o výlepu plakátů v České Třebové.

Česká Třebová
ABC

V Ústí nad Labem byl dle komuniké podepsaného „Proletářská solidarita“ poškozen policejní vůz coby symbolická podpora ve světě vězněných anarchistů.

Vlna solidarity s vězněnými anarchisty a anarchistkami se přehnala celým světem a s potěšením můžeme konstatovat, že se nevyhnula ani některým městům u nás.

ABC

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy

Punx against Putin

28. 5. 2024, Praha

Benefice pro Solidarity Collectives …(více)