Anarchistická federace

A3: Proč takový masakr?

Je třeba říci NE! masakru, který provádí izraelská armáda v pásmu Gaza. Stahujte, tiskněte, lepte srpnové číslo nástěnných novin A3!

Již několik týdnů trvá masakrování civilních obyvatel pásma Gazy izraelskými ozbrojenými silami. Do konce července bylo usmrceno na 1500 lidí. Oběťmi tohoto krvavého šílenství jsou z velké části děti. Celé městské čtvrti byly proměněny v ruiny.

Gaza je často označována jako největší vězení na světě. Toto území je jedním z nejlidnatějších, je pouze 51 kilometrů dlouhé a na nejširším místě jen 11 km široké – a bydlí tu téměř 2 miliony lidí. Obyvatelé Gazy trpí dlouhodobě politikou Izraele, která se dá v širším smyslu označit za určitý druh apartheidu, a doléhá na ně tíhou každodenních projevů šikany různého druhu a nelidské blokády, která neumožňuje dovážet ani některé základní věci včetně stavebního materiálu. Na druhé straně musí obyvatelé snášet (často nevybíravou) místní vládu Hamasu, v němž naneštěstí někteří spatřují sílu schopnou čelit nenáviděné okupační moci.

Izraelská armáda vytvořila tříkilometrovou „nárazníkovou zónu“ u vnitřních hranic Gazy směrem do jejího vnitrozemí. Tak dnes Izrael ovládá 44 procent území Gazy. Izraelské tanky, letadla a válečné lodě takřka bez přestání tvrdě útočí na úzký pruh země, jímž je Gaza. Zahraniční novináři přinášejí z místa denně informace o záměrném ostřelování dětí, ničení škol, nemocnic a likvidaci sanitních vozů. Izraelská armáda také zlikvidovala jedinou elektrárnu v Gaze.

Mluvit o genocidě je zatím přehnané (i když je to snem části izraelské ultrapravice). Když nacisté vyhlazovali Lidice, také nešlo o genocidu, ale o snahu dostat ostatní obyvatele okupovaného území na kolena a ukázat jim, co je čeká, když budou i jen podezřelí z pomoci odbojářům. Na rozdíl od atentátníků na Heydricha si Hamas díky své ideologii a praxi žádné sympatie nezaslouží. Nic to ale nemění na tom, že zvířecí zběsilost okupační síly, která se řídí heslem, za jeden život si vezmeme životů 1000, je nutno jednoznačně odsoudit.

Není tedy divu, že se po celém světě konají protesty, od malých projevů odsouzení agrese po mnohatisícové manifestace požadující mír v Palestině a ukončení její okupace. Lékaři a umělci posílají otevřené dopisy a iniciují petice. Některé státy dokonce rezolutně krvavé řádění izraelské armády odsoudily. Izrael ale ve své aroganci prohlásil na adresu Brazílie, že její hlas nic neznamená, jelikož je „diplomatickým trpaslíkem“. I prezident USA Obama nabádá izraelského premiéra k umírněnosti. Ten ale na jeho rady nedbá. Proč také, když druhým dechem Spojené státy odsouhlasily novou dodávku munice a další peníze vojenské pomoci Izraeli? Jsou to právě USA, které dlouhodobě drží nad Izraelem ochrannou ruku.

Najdou se ale i tací, kteří vyjadřují Izraeli nehynoucí podporu při této krvavé lázni. A nemusíme chodit daleko. Čtyři poslanci českého parlamentu se vydali (za tzv. peníze daňových poplatníků) do toho izraelského, aby ho ujistili, že podporují (rozuměj podporujeme) jejich akt „nutné sebeobrany“. Chceme, aby bylo jasné, že naším jménem tito poslanci nemluví. My, anarchisté a anarchistky, jsme je rozhodně nevolili a neodevzdali jsme jim právo mluvit za nás.

Izraeli vadí, že některá zahraniční média (rozhodně ne ta česká) informují o počtech zabitých palestinských civilistů, a po Evropské unii požaduje „striktní regulaci formátu a obsahu“ budoucích protiválečných demonstrací. Izraelští činitelé dogmaticky lpějí na tom, že kritika Izraele je projevem antisemitismu. Podle izraelských představ by měl vzniknout úřad zvláštního eurokomisaře, který by měl pravomoc „monitorovat“ protiválečné protesty a bránit jejich účastníkům, aby Izrael během jeho pravidelných agresí na palestinské území označovali za „agresora“.

Kritika izraelského státu a jeho agrese ale není žádný antisemitismus. Jestli si totiž někdo zaslouží naši solidaritu vedle trpících (ať již z důvodu ztráty domova, rodičů, dětí či zranění) palestinských civilistů, pak jsou to ti odvážní Izraelci, kteří riskují při mírových demonstracích problémy a násilné útoky izraelských ultrapravičáků.

A3 (srpen 2014) ke stažení ZDE.
Stahujte, tiskněte, lepte!

Gaza

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy

11. Anarchistický festival knihy

25. - 26. 5. 2024, Praha

publikace / přednášky / workshopy / debaty …(více)