Anarchistická federace

Další debakl DSSS

O pochodu nácků z náměstí nikam a zase zpátky, tentokrát v Budišově nad Budišovkou.

Na 7. června 2014 nahlásil člen DSSS Petr Borna shromáždění a pochod do Budišova nad Budišovkou. Místní radnice akci sice nejdřív zakázala, ale nakonec pochod se změněnou trasou povolila. Jak už bývá u podobných akcí zvykem, náckové se opět snažili zneužít kriminální či zdánlivě kriminální událost k vyvolání rasové nesnášenlivosti, nenávisti a k protiromskému pochodu. Z jejich strany nic překvapivého.

V tomto kontextu není nijak překvapivé, že tragickou událost, ke které ve městě došlo, se snaží pánové z DSSS přiřknout romské komunitě absolutně bez důkazů. A to ne jednotlivci, který by něco způsobil (v tomto případě „prý způsobil“), ale bez jakéhokoliv rozlišovaní přímo celé skupině obyvatel.

Samotné shromáždění nácků si tentokrát snad ani nezaslouží větší pozornost. Znepokojující je spíš pozadí celé věci. V Budišově byl nedávno nalezen mrtvý mladík. To je vše, co lze s jistotou k oné tragické události říct. Přímí svědci podle všeho neexistují, policie dosud nikoho neobvinila. Nevyjádřila se ani v tom smyslu, že by událost nesla stopy cizího zavinění.

Proč ale rovnou neříct „cikáni ho zabili“? Ve zvrácené logice živené rasovou nesnášenlivostí je to přece tak jednoduché. Co na tom, že neexistují důkazy? Neexistuje vlastně ani relevantní důvod pro podezření. Drby, které někdo na malém městě šíří, jsou přece dostatečnou záminkou.

K samotné akci, která byla zcela pokrytecky nahlášená jako demonstrace za spravedlivé vyšetření případu, lze pouze poznamenat: „Trapas, pánové!“

Okolo 14. hodiny postával na náměstí v Budišově malý hlouček holých hlav, které se téměř ztrácely v obležení novinářů a tajných fízlů. Ani kapela Ortel, která přispěchala ve své viditelně označené dodávce, situaci příliš nezachránila. Nakonec se „dav“ včetně místních sympatizantů z řad „normálních občanů“ rozrostl na nějakých 40 osob.

Pro technické problémy s ozvučením toho příliš slyšet nebylo. Přesto jsme se mohli dozvědět třeba to, že svolavatel akce – dlouholetý aktivní neonacista – vlastně žádný nácek není, že „pouze miluje svoji zem“. Opravdu povedený vtip. Je to téměř stejně vtipné, jako když pan Borna – bývalý provozovatel ubytovny pro sociálně slabé – dští oheň a síru proti „nepřizpůsobivým“ obyvatelům ubytoven…

Svolavatelé zřejmě spoléhali na to, že ve městě, kde je neznají, padnou jejich ubohé žvásty na úrodnou půdu. Povedlo se to pouze částečně. Pár místních, kteří byli v této komedii ochotni zahrát si epizodní roli, vzít na chvíli mikrofon a obohatit nás pár obehranými antiromskými čísly, se opravdu našlo. Našli se ale i takoví, kteří jasně přímo na náměstí náckům řekli: „Táhněte z Budišova. My máme s Romy dobré vztahy a vás tu nechceme.“

Našli se i odvážní Romové, kteří přišli říct, co si o tom myslí. Časem jich přibývalo. Jejich projevy hlasitého nesouhlasu musela tlumit policie.

Když shromáždění končilo, byl počet nácků a jejich příznivců na jedné straně a počet Romů, které podpořilo několik místních z majority a antifašistických aktivistů, opticky vyrovnaný.

Schválený pochod byl krátký a mířil k místní ubytovně obývané především (ale ne pouze) Romy. Očekávaný průběh, dá se říct. Co bylo ale neočekávané, byla aktivita místních Romů a jejich podporovatelů, kteří okamžitě a spontánně vyrazili jinou cestou přerušit trasu pochodu. Nebýt aktivity PČR, zřejmě by byl pokus nenásilně zablokovat trasu pochodu i úspěšný. Ta ale rychle zareagovala a blokující vytlačila mimo silnici. Přesto lze za částečný úspěch považovat to, že i náckové museli změnit trasu a přímo k ubytovně se nedostali.

Naopak jejich pochod z náměstí nikam a zase zpátky následovala celou dobu spontánní antifašistická demonstrace. Přerušovala jejich skandování a zesměšňovala je, nutno poznamenat, že někdy i dost vulgárně. Vzhledem ke spontánnosti a emocím, které tento nepovedený pokus o pogrom vyvolal, je to ale celkem pochopitelné.

Celkově se dá říct, že svolavatelé z DSSS utrpěli další debakl. Jejich drzost, s jakou obhajovali v jednom projevu např. žháře z nedalekého Vítkova, naštěstí nenašla větší odezvu.

Budisov
Verze pro tisk 11.6.2014 -M., A.-

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy

Punx against Putin

28. 5. 2024, Praha

Benefice pro Solidarity Collectives …(více)