Anarchistická federace

Madrid: Další obsazený dům

Jedna z madridských skupin, jejichž cílem je akční zajišťování důstojného bydlení, pomohla pěti rodinám v sobotu obsadit pustnoucí budovu.

Pět rodin našlo střechu nad hlavou díky obsazení domu, který je majetkem soukromé firmy a nachází se v centru Madridu. Asamblea de Vivienda Centro (Shromáždění pro bydlení v centru) oznámila v sobotu 26. dubna, že obsadila dům v ulici Monteleón v madridské čtvrti Malasaña, aby v něm pomohla „ubytovat pět rodin, které zůstaly bez prostředků nebo v krajně nejisté životní situaci a bez jakékoli možnosti sehnat bydlení“. Konkrétně jde o skupinu pěti matek s osmi dětmi a dvěma starými lidmi.

Dům, nazývaný La Leona, patří stavební firmě Promociones la fuente de parla, která buď nefunguje vůbec, nebo přinejmenším poslední čtyři roky. Budova sama pustne už sedmnáct let.

Jde o druhý dům obsazený skupinou Asamblea de Vivienda Centro. Prvním byl 5. ledna 2014 obsazený dům La Manuela na Corredera Baja de San Pablo, patřící bance Caixa, kde v tuto chvíli žije devatenáct rodin. K těmto dvěma domům by se měly připočítat ještě další čtyři – tři z nich obsadila „Platforma postižených hypotékou“ Vallecas letos 6. dubna a čtvrtý Izan & Britanny v Carabanchelu, jehož obsazení bylo zveřejněno už v říjnu 2013.

Kampaň „Platformy postižených hypotékou“ znamená brát si zpět budovy patřící finančním a realitním společnostem, budovy, které „zůstanou prázdné kvůli čekání jejich majitelů, až bude možné s nimi spekulovat a vydělat na nich, v době, kdy tisíce lidí nemá kde bydlet a přežívá v hrozných podmínkách bez zajištění základních práv, jakým je právo na bydlení,“ jak se uvádí v prohlášení Asamblea de Vivienda Centro. V rámci kampaně bylo ubytováno už více než 1100 lidí ve více než 20 takových domech.

V den obsazení domu La Leona přišlo na místo přes 200 lidí vyjádřit podporu této akci. Skandovali hesla jako „Ano, je to možné“ a „Lidé bez domů, domy bez lidí“. Asamblea de Vivienda Centro dodává: „Neomezujeme se na to, abychom odhalovali situaci nezajištěné existence, ve které se ocitla značná část obyvatelstva, a sami se organizujeme, protože jsme se rozhodli zajistit našim dcerám, synům i sobě právo na stabilní a vhodné bydlení, které nám nezajistí žádné úřady.“

Asamblea vznikla ze shromáždění konaných v rámci hnutí 15M ve čtvrtích Austrias, Lavapiés, Letras a Malasaña s cílem „napomáhat vzájemné pomoci v boji za důstojné bydlení obyvatel centra Madridu“. Skupina je součástí svazu dalších takto fungujících madridských „asambleí“.



Zdroje:
http://www.aitrus.info/node/3716
http://www.kaosenlared.net/secciones/s/derechos-humanos/item/86242-v%C3%ADdeo-y-galer%C3%ADa-de-im%C3%A1genes-%C2%A1si-se-puede-un-grupo-de-mujeres-con-sus-hijas-okupan-un-bloque-en-malasa%C3%B1a.html
http://madrid.tomalosbarrios.net/5285619/

Související odkazy na csaf.cz:
Španělsko: „Každá represe jen povzbudí náš boj!“
Squatting jako inspirace a akce proti evikcím
Squatting jako řešení
Squattingem proti škrtům
Obsazováním půdy proti nezaměstnanosti

Verze pro tisk 27.4.2014 Mezinárodní sekretariát ČSAF

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy