Anarchistická federace

A3: 15 let v NATO – smrt je naším řemeslem

Před 15 lety dali anarchisté a anarchistky hlasitě najevo, že vstup NATO není žádná výhra. Svůj antimilitaristický postoj deklarují i dnes. Stahujte, tiskněte, lepte!

V březnu nás čeká bezesporu velká sláva: 12. březen – Den přistoupení ČR k Severoatlantické smlouvě (NATO). Specialisté na „public relations“ (tzn. lakování skutečnosti v zájmu těch, kdo zaplatí) jsou v pohotovosti a k propagaci válečného paktu, stejně jako ke kritice nezodpovědně „nízkých“ nákladů na zbrojení jistě využijí krize na Ukrajině, když už Sýrie není tolik „in“. Jakpak by ne, vždyť slavíme 15 let v NATO! 15 let v závěsu největších zbrojařských velmocí světa.

Jenomže vstup ČR do NATO před patnácti lety byl pro nemálo obyvatel jedním z prvních oficiálních zklamání. Havel byl totiž toho názoru, že vyhlašovat referendum o vstupu do NATO je nesmysl. Podle něho se jedná o smlouvu mezi státy, logicky do toho tedy obyčejní lidé nemají co kecat. Za dvanáct dní se zklamání proměnilo v čistokrevné znechucení, když domy obyčejných Srbů zasypaly bomby. Vstup ČR, Polska a Maďarska do NATO se začal jevit jako chladnokrevný kalkul.

Podobně „demokratické“ jsou i rozhodovací procesy uvnitř aliance. Na papíře jsou si hlasy všech členských zemí rovny, to ano. Málokdo však dnes věří, že ekonomická síla členské země, bojeschopnost armády, lobby nadnárodních korporací atd. na klíčová rozhodnutí o misích a invazích vliv nemají. Mnoho kritiků tak přirovnává strukturu NATO k pyramidě. Například Tobias Pfluger v roce 2002 před summitem NATO v Praze tuto pyramidu vyobrazil jako „meloun nahoře, tři jablka uprostřed a mnoho oříšků vespod“. S postupným rozšiřováním Aliance lze i toto přirovnání rozšířit na meloun nahoře, představující USA, dále tři jablka o patro níže, představující nejmocnější a nejrozpínavější země Evropy: Británii, Německo a Francii, o další patro níže devět třešní představujících zbylé původní členské země z roku 1949, některé však trochu nakousané, a základnu třinácti dočista ohlodaných pecek. Jedna z nich reprezentuje vliv České republiky na zákulisní organizační strukturu Aliance.

NATO se oficiálně proměnilo v útočný vojenský pakt v roce 1999, kdy byla původní myšlenka „ochrany území“ změněna na „ochranu zájmů“. S tím souvisí tlak na přeměnu armád členských zemí, jejichž specializací již není obrana, ale útok, otevření obrovského trhu pro zbrojařské korporace a prostoru pro korupci. Zbrojařské koncerny doslova prosluly získáváním kontraktů pomocí masivní lobby a uplácení. Největší z nich Lockheed Martin se v minulosti zasloužila o korupční skandály v USA, Německu, Itálii, Japonsku, Nizozemí a Saúdské Arábii. V ČR provází úplatkářské aféry snad každý tendr ministerstva obrany. Nemusíme dlouho lovit v paměti: Gripeny, Pandury, obrněné vozy Iveco, vymáhání úplatku od automobilky Tatra, armádní letouny CASA, čachry s pozemky a IT zakázkami a tak dále.

Přesto zůstává hlavním posláním Aliance smrt. Spočítat bilanci válečných zločinů NATO není nic jednoduchého. Oficiální statistiky jsou vedeny stejnými kruhy, pomocí nichž jsou invaze realizovány, a tak bývají počty civilních obětí často velmi podhodnocené nebo jsou připisovány na vrub nepřátelských sil. O chirurgicky přesných náletech, které tak vychvaloval G. W. Bush, si však iluze už nikdo nedělá. Tak jako si myslivci pletou turisty se zvěří, pletou si generálové NATO traktory s tanky a školáky se sebevražednými atentátníky. Některé oficiální statistiky tak hovoří o 5700 civilistech usmrcených operací Spojenecká síla v Srbsku. Operace Trvalá svoboda v Afghánistánu má na svědomí asi 32 500 civilistů usmrcených spojeneckými vojsky. Invaze do Iráku byla odmítnuta Francií, Německem a Kanadou, některé členské země NATO včetně ČR však do této války pod velením USA vstoupily a hovoří se zde minimálně o 60 000 civilistech usmrcených vojsky koalice. Miliony lidí byly navíc nuceny opustit válkou rozvrácené země. Afghánistán opustily asi 3 miliony uprchlíků a není překvapením, že posledních pět let tvoří nejvyšší počet imigrantů vstupujících do EU právě oni. Každoročně překročí hranice EU více než 28 000 Afghánců. Přestože mají mocipáni Evropy na jejich utrpení lví podíl, s otevřenou náručí je tu zrovna nevítají.

NATO je jadernou aliancí globální vládnoucí třídy, která má na svědomí nespočet mrtvých, ilegální smrtonosné nálety a války vedené za účelem ekonomického růstu, získávání nových zdrojů a násobení zisků. Ve válkách rozpoutaných NATO vítězí pouze smrt a kapitál. Jako obyčejní lidé nemáme žádné legální nástroje, pomocí nichž bychom mohli reálně ovlivňovat rozhodnutí politiků, natož jejich armád. Proto se zdá očividné, že NATO hájí zájmy hrstky boháčů z USA, Německa, Francie, Británie a dalších zemí. Odmítejme platit jejich válečné invaze, korupci a obchod se smrtí. Odmítněme falešnou hru na demokracii a rozvíjejme svobodné autonomní struktury, pomocí nichž budeme v budoucnu schopni převzít kontrolu nad vlastními životy.

Solidaritu se všemi neprivilegovanými, válku všem mocným!

A3 (březen 2014) ke stažení ZDE.
Stahujte, tiskněte, lepte!

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy