Anarchistická federace

Nezapomeneme! Neodpustíme!

Přehled některých akcí na památku zavražděných antifašistů, které proběhly během uplynulého víkendu. (AKTUALIZOVÁNO)

Od vraždy antifašistického skinheada Honzy Kučery, k níž došlo před šesti lety, si čeští (a někdy i zahraniční) antifašisté a antifašistky každý rok připomínají jeho památku. Stejně tak i letos se nezávisle na sobě konalo u příležitosti výročí Honzova úmrtí několik takových vzpomínkových akcí. Jiné bylo snad jen to, že tentokrát byly věnovány nejen Honzovi, ale všem obětem neonacistického násilí z řad antifašistů.

Praha

V Praze se konal v pátek 17. ledna v klubu 007 Strahov za účasti asi 150 návštěvníků vzpomínkový koncert, na němž zahrály kapely Zlá Krev a Mister X. Prvně jmenovaná je projektem lidí, kteří dříve působili v kapele Edelweiss Piraten, důležité pro formování české antifašistické scény na začátku tisíciletí. Mister X je zas jednou z mála běloruských streetpunkových kapel. Ve své diskografii mají mimo jiné EP vydané na památku Feodora Filatova, moskevského antifašistického skinheada, kterého v roce 2008 náckové ubodali přede dveřmi jeho domu. Vstupné na koncert bylo velmi symbolické – 161 Kč. Na místě byla distra Antifašistické akce (AFA) a Nakladatelství ČSAF. Premiérově zde byla představena benefiční brožura na podporu vězněných běloruských anarchistů, o kterou byl velký zájem.

Česká Třebová

Ve stejnou dobu jako v Praze se konal stejně koncipovaný koncert také v klubu Modrý trpaslík v České Třebové. Na akci nazvané Never forget zahrály pro asi 70 lidí kapely Barricade, Diphteria, E.D.A.E., Anima Candida a Aculeos. V sále nechyběla fotka Honzy Kučery a zapálené svíčky. K dispozici byla opět distra AFA a Nakladatelství ČSAF, kde byla k dostání výše zmíněná brožura. Výtěžek z koncertu, podobně jako u předešlé akce, putoval na podporu antifašistických aktivit.

Liberec

Největší ze vzpomínkových akcí se tentokrát odehrály v Liberci. První byl pochod městem, kterého se za skandování hesel účastnila asi stovka antifašistů a antifašistek. Vedle Honzy Kučery připomněli i další oběti neonacistického násilí, mezi nimiž nechyběl Zdeněk Čepela, který byl zavražděn v roce 1994 v nedalekém Tanvaldu. Liberečtí antifašisté v tiskovém prohlášení k akci mimo jiné napsali: „Vedle vzpomínky na Jana Kučeru i další oběti neonacistického násilí jsme chtěli upozornit na vzrůstající rasismus ve společnosti, který má kořeny v sílící krizi kapitalistického systému.“ Demonstranti došli až do klubu Azyl, kde byla nainstalována výstava o obětech neonacistického násilí a kde také proběhl benefiční koncert na podporu antirasistických aktivit za přispění kapel Stolen Lives, Drom, Zlá Krev, Morrow a Underground Theatre. Koncert si přišlo poslechnout poměrně dost lidí a ani zde nechyběla anarchistická a antifašistická distra, o která byl velký zájem.

Liberec

Liberec

Louny

Mezi další místa, kde se konaly vzpomínkové akce, se zařadily i Louny, kde se sešli k uctění památky Honzy Kučery místní antifašisté a antifašistky. Účastníci akce nám k tomu napsali: „V neděli 19. 1. 2014  jsme v Lounech uctili památku Jana Kučery, antifašistického skinheada, který byl před šesti lety zabit příbramským neonacistou. Připomněli jsem si zároveň, že nebezpečí neonacismu je stále přítomné v našich ulicích.  To co potkalo Honzu, může potkat kohokoliv z nás. Proto nejsme lhostejní k tomuto problému. Nezapomeneme, neodpustíme!“

Louny

Teplice

V Teplicích antifašisté připomněli Honzovu památku již tradičně velkoplošným graffiti.

Teplice

AKTUALIZACE:

Čáslav

V neděli 26. ledna se sešlo několik anarchistů a anarchistek před čáslavským Kinem Miloše Formana, kde pietně zapálili svíčky u portrétu Honzy Kučery. Následně se konalo promítání v místním infocafé La Victoria.

Čáslav

Související odkazy:
Jan Kučera - Další oběť neonacistů
Nezapomeneme!
Vzpomínkové akce na Honzu Kučeru ve východních Čechách
Vzpomínka na Honzu
Vzpomínka na Honzu Kučeru

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy

11. Anarchistický festival knihy

25. - 26. 5. 2024, Praha

publikace / přednášky / workshopy / debaty …(více)