Anarchistická federace

Existence č. 1/2014: Budoucnost internetu

Vyšlo první číslo dalšího ročníku anarchistické revue Existence. Jeho hlavním tématem jsou naděje a hrozby spojené s internetem.

Po pravdě řečeno, když jsme se rozhodli pro obnovení anarchistické revue Existence, která po osmi letech začala znovu vycházet, počínaje lednem 2010, ani jsme příliš nedoufali, že se nám podaří tento projekt udržet v době internetového on-line zpravodajství tak dlouho při životě a ještě k tomu bez jakýchkoliv prodlev při čtvrtletní periodicitě. Řekněme si neskromně, že něco takového není v našem novodobém anarchistickém hnutí zrovna časté.

Nyní ale k obsahu nového čísla Existence. Jejím hlavním tématem je budoucnost internetu. Tato celosvětová počítačová síť, která se stala pro mnoho lidí nedílnou součástí jejich životů, vzbuzovala ještě nedávno velké naděje ohledně možností na zrychlení a zlevnění komunikace, sdílení dat, transparentnost, omezení cenzury a sociální kontroly. Tyto naděje jsou však proměňovány ve svůj pravý opak a nové noční můry v režii států a korporací. Jednotlivé texty hlavního tématu se zabývají působením hackerů ve službách represe, myšlenkami knihy Juliana Assange a jeho spolupracovníků Cypherpunks: Freedom and the Future of the Internet, známými whistleblowery a motivacemi jejich jednání, díky němuž si vysloužili nenávist systému. Jeden z článků přibližuje několik projektů na poli digitálního aktivismu, jako jsou například radikální technologické kolektivy RiseUp či Autistici/Inventati. Členové Federace německy mluvících anarchistů a anarchistek (FdA) odpovídají na otázky ohledně svých zkušeností s počítačovou bezpečností a užíváním internetu pro interní organizační komunikaci a k tématu budoucnosti internetu poutavě promlouvá také Noam Chomsky v překladu rozhovoru z prosincového vydání časopisu Z Magazine.

Nemalý prostor je v Existenci věnován otázce aktivit, které se staví proti vlně projevů rasistických nálad směřovaných vůči romské menšině. Šest aktivistů, mezi nimiž nechybí Romové, zde ze své perspektivy shrnuje nejpodstatnější momenty bojů proti rasistům v posledním roce. Všechny spojuje příkladné odhodlání postavit se na stranu ohrožených, kdykoli je to potřeba.

Jako v každém čísle ani v tomto nechybí tradiční přehled domácích akcí antiautoritářského hnutí, na který navazuje reportáž z antifašistické demonstrace uspořádané 17. listopadu 2013 v Praze, doplněná proslovem ČSAF, jenž zazněl v jejím průběhu. Samostatná dvoustránka je pak vyhrazena shrnutí anarchistických aktivit, které předcházely podzimním parlamentním volbám. Nechybí ani vyjádření ČSAF k otázce o potřebě nového levicového subjektu.

V Existenci dále naleznete článek o současné nové levici na Kubě či historický text o anarchistických Černých gardách v Rusku, které krátce po revoluci zlikvidovala bolševická moc. Nechybí pravidelné rubriky Anarchistického černého kříže a volné komunity VAP, recenze na nejnovější publikace antiautoritářského hnutí a texty posledních tří čísel nástěnných novin A3.

Zbytek časopisu vyplňuje hned několik rozhovorů. Jeden přeložený – s politickým filozofem Toddem Mayem o anarchismu v kontextu děl moderních francouzských myslitelů. A dva původní: jednak s u nás poměrně známou antiautoritářskou distribucí xBASTAx, a potom s redaktorem anglicky psaného internetového magazínu ROAR Leonidasem Oikonomakisem, jenž se mimo jiné vrací ke smrti svého přítele Pavlose Fyssase.

Doufáme, že vás nová Existence zaujme.

(40 stran formátu A4, cena 40 Kč)
EXISTENCE 1/2014 ke stažení [ZDE].

Můžete ji tisknout a šířit za cenu nákladů.

Předešlá čísla Existence naleznete [ZDE].

Více informací o distribučních místech, na kterých můžete sehnat Existenci, a o dalších publikacích Nakladatelství ČSAF:
Nakladatelství ČSAF

(Na některých distribučních místech může být nové číslo Existence až se zpožděním. Díky za pochopení.)

Také si vás (jak čtenáře, tak pravidelné či příležitostné spolutvůrce) dovolujeme pozvat na první Existenční večírek, který se bude konat 20. ledna 2014 od 19:00 v pražském infocentru Salé. Zde se můžete zapojit do debaty o obsahu nového čísla stejně jako do diskuse o smyslu a možnostech anarchistické publicistiky. I vaše názory, postřehy a nápady mohou pomoci formovat obsah, podobu a distribuci anarchistického časopisu, který začal znovu vycházet jako čtvrtletník v roce 2010.

leták
Verze pro tisk 1.1.2014 Nakladateství ČSAF

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy