Anarchistická federace

Činnost ČSAF v roce 2011

Stručný přehled aktivit členů a členek Československé anarchistické federace v právě uplynulém roce. (Přidán leták.)

Československá anarchistická federace (ČSAF) byla založena v létě roku 1995 a je součástí Internacionály anarchistických federací (IFA/IAF). ČSAF sdružuje místní skupiny a jednotlivce, kteří se hlásí k anarchistickým myšlenkám. Je organizací sdružující pracující, nezaměstnané a studenty podle anarchistických principů. Tím se rozumí především federalismus, samospráva, aktivita zdola, absence hierarchie a nerovností. ČSAF usiluje o vytvoření svobodné a samosprávné společnosti založené na územní a výrobní samosprávě, autonomii a federalismu, rovnosti, solidaritě a sociální spravedlnosti. Společnosti, kterou budeme spravovat my samotní, obyčejní lidé – pracující, studenti, nezaměstnaní, důchodci a další neprivilegovaní. Co se členům a členkám ČSAF nelíbí na současném fungování společnosti, co by rádi a jak k tomu chtějí dojít, je vyjádřeno v Programovém minimu federace, které je dostupné na webových stránkách federace, stejně jako organizační stanovy, které byly v roce 2011 aktualizovány.

Hledání anarchistické politiky

Činnost ČSAF se do značné míry odvíjí od zájmů, priorit a nasazení samotných členů a členek. Naše možnosti vedle toho určuje náš nevelký počet a také stav širšího antiautoritářského hnutí, jehož součástí jsme. Rok 2011 byl pro nás mimo jiné rokem interních diskusí o našem místě a dalším směřování. Souhrnný text s názvem „Hledání anarchistické politiky“, který odráží některé z dílčích závěrů diskuse, naleznete jak na webových stránkách, tak v časopise Existence 4/2011. Na otázku, na co se jako anarchistická organizace v dnešní době zaměřit, je zde navrženo coby odpověď několik bodů: 1) Braní si zpět veřejného prostoru; 2) Budování hnutí solidarity; 3) Vstupování do aktuálních protestních hnutí; 4) Samosprávné projekty; 5) Rozvoj anarchistického hnutí.

Členové a členky se velmi často podílejí na různých projektech, kampaních a iniciativách antiautoritářského hnutí. V našem snažení jde právě o konkrétní aktivity a jejich smysl, nikoli o to, zda je pod nimi podepsána právě ČSAF. Náš boj chápeme jako společný a tak k němu také přistupujeme.

ČSAF

Proti škrtům a neoliberálním reformám

Asi nejdůležitějším tématem roku 2011 v Česku pro nás byl nadále neoliberální útok pravicové vlády vůči pracujícím, studentům, nezaměstnaným a důchodcům. Asociální politika vlády vyhnala nejednou do ulic odboráře či iniciativy bojující proti vládním reformám. K těmto akcím se s anarchistickou kritikou přidávali také členové a členky ČSAF.

Proti reformám a vládě se v Praze 21. května konala odborová demonstrace, které se účastnilo asi 40 tisíc lidí a na níž ČSAF rozvinula transparent „Kapitalismus proti lidem, lidé proti kapitalismu“. Dále zde byly šířeny letáky ČSAF natištěné k této příležitosti a prodáváno nové číslo zpravodaje Zdola. Prostranství, kde demonstrace začínala, bylo polepeno anarchistickými plakáty a nástěnnými novinami A3.

ČSAF

ČSAF zveřejnila na svém webu výzvu k vyjádření solidarity se stávkou, kterou na 16. června vyhlásila Koalice dopravních odborových svazů. K výzvě se připojila většina skupin ČSAF a mnoho sympatizantů. Vláda a jí nakloněná média se snažily tvrdit, že stávka v dopravě poškodila především „obyčejné lidi“, kteří prý byli na stávkující naštvaní. Zveřejněný průzkum však ukázal, že 7 % respondentů se stávky účastnilo a 50 % s ní sympatizovalo. V Praze se připojili někteří anarchisté nezávisle na sobě k doprovodné demonstraci, která směřovala k úřadu vlády. ČSAF a její sympatizanti uspořádali různé podpůrné akce na Kutnohorsku, Poděbradsku, ve východních Čechách, na Olomoucku, Ostravsku, Plzeňsku a Zlínsku.

ČSAF

U příležitosti výročí „sametové revoluce“ někteří z nás 17. listopadu podpořili „Demonstraci proti vládním reformám“, uspořádanou za účasti čtyř tisíc nespokojených lidí v Praze iniciativou ProAlt, na níž vystoupili Slavoj Žižek či redaktor anarchistického časopisu A-kontra Ondřej Slačálek. Ve stejný den participovala místní skupina ČSAF na protestu „Dějiny neskončily“ několika stovek lidí také v Olomouci.

Olomouc

ČSAF se vždy snažila při těchto protestech prosazovat protikapitalistický postoj. To mimo jiné vyjádřila vydáním tematických plakátů a zaměřením většiny čísel nástěnných novin A3, která v roce 2011 vyšla.

Anarchistický 1. máj

Letos se na Prvního máje členové a členky ČSAF z větší části aktivně připojili k 4. ročníku MAY DAY festivalu, který pořádala Antifašistická akce. Někteří z nás se tento den účastnili antifašistické blokády v Brně, Ta měla za cíl nepustit neonacistický pochod do ulice obývané Romy. Vedle takto nabitého programu jsme se přesto rozhodli uspořádat malou připomínku kořenů Prvního máje coby Svátku práce a jeho tradici v Čechách, která se mimo jiné váže ke Střeleckému ostrovu v Praze. Tady se sešlo asi 60 lidí, kteří vyslechli několik proslovů, folkových písniček a básní. Po skončení setkání následoval hromadný odchod na MAY DAY festival, který navštívilo kolem 10 tisíc lidí.

1. máj

Na festivalu byl připraven i program, s nímž přišel tým členů a členek ČSAF. V první řadě byl pro návštěvníky festivalu ze strany ČSAF připraven „distrostan“, kde byly k mání publikace z dílny ČSAF a materiály Anarchistického černého kříže. Součástí stanu byl i benefiční bazar, do kterého lidé přispěli především hudebními nosiči a staršími anarchistickými časopisy. Samostatně pak byl zřízen „infostan“, v němž si lidé mohli brát noviny A3, letáky a propagační materiály a diskutovat se zde přítomnými členy a členkami federace. Zájemci zde také přispívali do kasičky ABC. Mezi oběma stany byla improvizovaná „výstavní síň“, kde si návštěvníci mohli prohlédnout tři instalace. První byla věnována Anarchistickému černému kříži a aktivistům zavražděným v Rusku, druhá se vracela k 15. výročí existence ČSAF a historii jejích aktivit a ta poslední představovala projekt nástěnných novin A3. ČSAF se na festivalu také postarala o přepis zde konaných přednášek Johna Hollowaye a Alana Cartera.

MAY DAY

Occupy

Poté co vyšli rozhořčení Španělé 15. května do ulic a obsadili centrální náměstí většiny tamních měst, pokusili se jejich krajané, kteří v Česku pracují a studují, přiblížit hnutí Democracia real ya! také u nás. Začalo to mítinkem 20. května a pokračovalo dalšími akcemi – především v Praze a Brně. K nim se jako jednotlivci přidali také mnozí členové a členky ČSAF. Španělští přátelé přinesli veřejným akcím v Česku nový náboj a obohatili je o veřejné sněmy, které byly nedílnou součástí jejich akcí.

15M

V létě na základě těchto akcí vznikla iniciativa Skutečná demokracie teď!, která působila nebo ještě působí v několika městech, např. v Českých Budějovicích či Ostravě. Její součástí jsou i anarchisté a anarchistky, avšak sami za sebe, nikoliv jako členové nějakých organizací. Ze strany ČSAF jsou propagovány a podporovány jednotlivé aktivity této iniciativy, mezi něž patřily například pražské akce Za globální změnu (15. 10.), Projev solidarity s oběťmi policejního násilí v USA (25. 10.), Složenka pro Kalouska (11. 11.) či Demonstrace ke dni lidských práv (10. 12.).

Praha

S protesty ve městech napříč Spojenými státy k nám dorazil také vliv tamního hnutí Occupy, kterým se nechali inspirovat menší skupinky lidí například v Olomouci či v Plzni. Opět mezi nimi nechyběli ani anarchisté. ČSAF se navíc snaží ve své revue a na webových stránkách přinášet informace a analýzy o protestech a hnutích „rozhořčených“ po celém světě.

Plzeň

Antirasismus a antifašismus

Během března šířili aktivisté a aktivistky ČSAF-Praha pod známým heslem „Žádný člověk není ilegální“ informační letáky a samolepky o postavení cizinců v ČR. Součástí akce bylo vyvěšení transparentu na frekventované křižovatce. Začátkem dubna pak pražská skupina ČSAF podpořila „Týden za stromkaře“, jenž měl za cíl poukázat na situaci imigrantských dělníků pracujících v lesnickém průmyslu.

Praha

12. března se někteří z nás zúčastnili blokády neonacistického pochodu Novým Bydžovem. Náckům musela nakonec násilím vyklidit cestu policie.

Nový Bydžov

8. dubna se ČSAF připojila k „Pochodu proti návštěvě Benjamina Netanjahua“, aby demonstrovala svůj odpor k apartheidnímu systému, segregační zdi a útlaku palestinského obyvatelstva.

Po rasistických demonstracích na severu Čech se členové členky ČSAF účastnili protirasistických akcí, které pořádaly spřízněné skupiny: 1. října „Protest proti rasismu a sociálnímu vyloučení“ a 9. října shromáždění „Chudí se perou, mocní se smějí“.

Praha

17. listopadu se ČSAF přidala k demonstraci Iniciativy Ne rasismu!, která byla odpovědí na pochod ultrapravicové Dělnické strany Prahou. Vyjádřit svůj nesouhlas s touto partají, která je úzce propojena s neonacisty, dorazilo 300 až 400 lidí, pochod Dělnické strany musel být nakonec odkloněn.

Praha

Ulice jsou naše

ČSAF se aktivně připojila k akcím, jejichž ať primárním či sekundárním cílem bylo navrátit veřejný prostor lidem a postavit se proti jeho privatizaci.

8. ročník několikadenního brněnského aktivistického festivalu ProtestFest proběhl s leitmotivem „Berme si, co nám patří. Chtějme, co nám vzali.“ Jeho součástí byl 25. května i StreetFest a velká párty na okraji městské části Brno-Střed, kde se ČSAF prezentovala infostánkem, workshopem nazvaným „Anarchistický management“ a malým pódiem, na němž dostaly prostor riot-folkové projekty.

21. června se v Plzni místní skupina ČSAF přidala k akci za záchranu Domu kultury a proti privatizaci veřejného prostoru. Sešlo se na ní asi 150 lidí různého věku a byla zakončena kulturním programem přímo na ulici. ČSAF se ve stejném městě spolupodílela 22. října také na protestní akci nazvané „Antisystema – pochod nespokojenosti“. Té se účastnilo asi 200 převážně mladých lidí, kteří se tak přidali k protestu proti sociální nejistotě, nárůstu chudoby, korupce, proti mediální a reklamní manipulaci, válkám, veřejnému sledování, vykořisťování a drancování planety.

Plzeň

8. října jsme se v Praze připojili k 8. ročníku „DIY karnevalu“, tentokrát s podtitulem „My jsme krize“, jehož se účastnilo asi pět tisíc lidí a desítky subkulturních soundsystémů.

Praha

Vzpomínkové akce a projevy solidarity

Během ledna jsme si třetím rokem na mnoha místech připomněli vraždu antifašistického skinheada Jana Kučery. Jeho památku uctilo smutečním pochodem a koncertem asi 300 antifašistů a antifašistek přímo v Příbrami, odkud pocházel. Místní skupiny ČSAF uspořádaly vzpomínkové akce v Čáslavi, Pardubicích a Poděbradech.

Hradec Králové

U příležitosti 90. výročí Kronštadtské vzpoury vydala ČSAF speciální leták a v distribuci ABC se objevila trička s kronštadtským motivem.

ČSAF se na svém webu aktivně věnuje mezinárodním výzvám a projevům solidarity v různých kauzách po celém světě: v roce 2011 se to týkalo konkrétně Kuby, Řecka, Kazachstánu či Španělska.

Anarchistický černý kříž

I nadále funguje při ČSAF Anarchistický černý kříž (ABC-ČSAF), tedy iniciativa na podporu stíhaných či vězněných aktivistů a aktivistek. Naštěstí jsme nemuseli ani v roce 2011 řešit žádné vážnější kauzy, které by zasáhly místní anarchistické hnutí. ABC-ČSAF se tak orientoval především na informování a sbírky ohledně kauz, které probíhají jinde ve světě, např. v Řecku, Bělorusku, Rusku či Velké Británii.

ABC-ČSAF pořádal během roku několik kulturních akcí, převážně benefičního charakteru. 25. - 27. 3. se konal v Praze, Liberci, Pardubicích, Dačicích a Žilině „ABC Action Weekend 3“, konkrétně na podporu ABC Moskva, spojený s piketem před ruskou ambasádou. 28. 5. proběhl v Praze benefit na ČSAF; 10. 9. v Liberci benefit na aktivity související s ochranou a osvobozením zvířat; 30. 9. v Poděbradech benefit na fond ABC pro stíhané aktivisty; 28. 10. v Liberci benefit na ČSAF; 11. 11. v Liberci „ABC Solidarity Action“ sbírka na vězněného aktivistu za práva zvířat Jasona Mullana (ten byl ale krátce před vyhlášením kampaně na jeho podporu propuštěn, proto byl výtěžek 3700 Kč zaslán organizaci SHAC, která se zabývá aktivitami na ochranu zvířat); a 30. 12. v Praze benefit na ABC.

benefit

Při ABC-ČSAF funguje i distribuce hudebních nosičů, tiskovin, triček a dalších materiálů poskytnutých spřízněnými kapelami a sympatizanty. V distribuci ABC se nově objevila káva od zapatistických povstalců dovážená do Evropy družstvem Café Libertad. Dalším přidruženým projektem je ABC records podílející se na spoluvydávání LP a EP sympatizujících kapel. Výtěžek z prodeje těchto hudebních nosičů pak putuje do fondu ABC, kde je rozdělen na dvě části. První jde na solidární fond a druhá na tisk propagačních materiálů.

ExistencePublikační aktivity

Pro oslovení široké veřejnosti vydává ČSAF každý měsíc nástěnné noviny A3. Ty si může každý stáhnout na webových stránkách ČSAF a vylepovat ve svém okolí, škole či na pracovišti. (Jednotlivá vydání A3 naleznete zde: leden, únor, březen, duben, květen, červen, červenec, srpen, září, říjen, listopad, prosinec.)

U příležitosti 1. máje 2011 vyšlo 4. číslo zpravodaje Zdola, a to na téma „Utahování opasků“.

Jako životaschopný se ukázal projekt anarchistické revue Existence, která vychází přesně každé tři měsíce v rozsahu 40 stran A4 a nákladu 350 kusů. Vedle toho je také ihned v den vydání volně ke stažení na webových stránkách federace. Existence je určena především dovnitř anarchistického hnutí – snaží se dokumentovat jeho aktivity, přinášet teoretické články a inspiraci ze zahraničí či historie. Hlavní témata jednotlivých čísel odrážela především dění ve světě („Vzdělání není zboží“, „Bouře nad pískem“, „Probouzející se Evropa“, a „Londýn v plamenech“).

Vedle toho vyšla také čtyři čísla regionálního informačního listu Po přečtení zrecyklujte…, který spoluvydává olomoucká skupina ČSAF (1, 2, 3, 4)
a započalo se s přípravou vydávání časopisu pro děti Klíčení, jenž navazuje na tradici stejnojmenné tiskoviny, kterou vydávali čeští anarchisté na počátku 20. století.

Nakladatelství ČSAF pokračovalo ve vydávání komixových sešitů, v roce 2011vydalo celkem tři: sborník Anarchix, Class War Comix od Clifforda Harpera a Když začala noc od Thomnase Fatzinka. V červenci vyšla brožura Práce, stručná a srozumitelná analýza ideologie práce. Nově byla založena edice Poezie, v jejímž rámci vyšly básně Miroslava Sosoie. Bonusem na závěr roku bylo vydání nástěnného kalendáře na rok 2012 s reprodukcemi anarchistických plakátů ze španělské občanské války.

Asi největší důraz klade ČSAF na své webové stránky csaf.cz, které jsou denně aktualizovány a naleznete na nich vedle teoretických článků a překladů také aktuální informace (nejen) z anarchistického hnutí u nás i ve světě. Vedle toho ČSAF šíří informace také prostřednictvím Facebooku.

Ostatní aktivity

V roce 2011 jsme při několika příležitostech využili výstavu z předešlého roku, která mapovala 15 let federace. ČSAF se organizačně podílela – ať přímo či ve spolupráci s jinými skupinami a jednotlivci – na mnoha přednáškách a diskusích: např. o současném stavu zapatistického povstání, o pasivitě mezi lidmi, o dělnických bojích v Číně… Promítacích večerů – především šlo o dokumentární filmy – proběhlo několik desítek v různých městech.

Členové a členky ČSAF se podíleli na chodu „Anarchistického tábora 2011“, který byl stejně jako v předešlých letech inspirativním týdenním setkáním dětí, mládeže a rodičů. Několik z nás se mimo jiné podílí na činnosti kolektivů anarchistické aktivity Food not Bombs.

V rámci prodiskutování organizačních záležitostí federace se zpravidla konají dvakrát do roka sjezdy. Tak tomu bylo i v roce 2011. Na sjezdech se řešily především standardní organizační body, jakými jsou například přehledy o činnosti jednotlivých lokálních a pracovních skupin, delegování jednotlivých funkcí nutných pro chod federace, přijímání nových členů apod. Nechyběly ani teoretické diskuse a plánování budoucích aktivit.

Jelikož anarchistické hnutí bylo vždy internacionalistické, snaží se i ČSAF udržovat kontakty s anarchistickými a dalšími antiautoritářskými skupinami z jiných zemí. ČSAF je členskou federací anarchistické internacionály IFA/IAF. Mezi zahraničními aktivitami ČSAF v roce 2011 stojí za zmínku především prezentace na Dnech autonomní politiky a kultury Anarch ve slovinském Trbovlje.

Trbovlje

Leták Činnost ČSAF v roce 2011 ke stažení ZDE.

Předešlé souhrnné reporty:
Činnost ČSAF v roce 2010
Činnost ČSAF v roce 2009
Činnost ČSAF v roce 2008

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy