Anarchistická federace

Činnost ČSAF v roce 2010

Shrnutí aktivit Československé anarchistické federace v uplynulém roce. (+ jako leták ke stažení)

Československá anarchistická federace (ČSAF) byla založena v létě roku 1995 a je součástí Internacionály anarchistických federací (IFA/IAF). ČSAF sdružuje místní skupiny a jednotlivce, kteří se hlásí k anarchistickým myšlenkám. Je organizací sdružující pracující, nezaměstnané a studenty podle anarchistických principů. Tím se rozumí především federalismus, samospráva, aktivita zdola, absence hierarchie a nerovností. ČSAF usiluje o vytvoření svobodné a samosprávné společnosti založené na územní a výrobní samosprávě, autonomii a federalismu, rovnosti, solidaritě a sociální spravedlnosti. Společnosti, kterou budeme spravovat my samotní – obyčejní lidé – pracující, studenti, nezaměstnaní, důchodci a další neprivilegovaní. ČSAF se věnuje propagaci anarchistických myšlenek a různorodým aktivitám, které považuje za důležité. Co se členům a členkám ČSAF nelíbí na současném fungování společnosti, co by rádi a jak k tomu chtějí dojít, je vyjádřeno v Programovém minimu federace.

Výročí

V roce 2010 si ČSAF připomněla 15leté výročí svého založení. Při této příležitosti uspořádala reprezentativní víkendové setkání, jehož se účastnili vedle současných i bývalých členů a členek také další anarchisté a anarchistky. Bohatý program zahrnoval přednášky, diskuse, promítání, výstavu a večerní kulturní program. Nechyběl ani slavnostní raut, tombola a distribuce materiálů jak ČSAF, tak i ostatních pozvaných skupin. Připomenutí 15 let existence ČSAF se tak stalo příležitostí k vzájemnému setkání a především k reflexi organizační a aktivistické činnosti v průběhu těchto let.

15 let ČSAF

Anarchistický 1. máj

Uplynulý rok se ČSAF rozhodla omezit vlastní veřejné akce v podobě větších demonstrací a protestních pochodů. Jedinou demonstrací pod organizační záštitou ČSAF se tak stal tradiční prvomájový pochod, jehož cílem bylo představit anarchistickou kritiku státu a kapitalismu a myšlenky svobodné a samosprávné společnosti, stejně jako si připomenout kořeny prvomájové tradice, které sahají k hnutí za osmihodinovou pracovní dobu a památce popravených chicagských anarchistů. Ústředním tématem demonstrace a jednoho z projevů během akce byla kritika systému námezdní práce. Další proslovy se zaměřily na komodifikaci vzdělávání a na kritiku kapitalistického systému z hlediska toho, jakou roli přisuzuje člověku – roli poslušného pracanta a oddaného konzumenta. Pochod, kterého se účastnily asi dvě stovky lidí, byl zakončen na Střeleckém ostrově, tradičním místě anarchistických prvomájových setkání. Poté se ČSAF prezentovala svým infostánkem na třetím ročníku MAY DAY festivalu, který pořádala Antifašistická akce za účasti několika tisíc návštěvníků.

1. máj

V regionech se několik dní před tím konaly akční dny, které si kladly za cíl jednak poukázat na podstatu námezdní práce, a pak upozornit na konání Anarchistického 1. máje. Tyto aktivity probíhaly hlavně na Olomoucku, v Praze a na východě Čech, kde se anarchisté a anarchistky zaměřili především na úřady práce a personální agentury, jejichž úřadovny symbolicky uzavřeli.

Nevolit je naší volbou

V České republice se v roce 2010 konaly dvoje volby – v květnu parlamentní a v říjnu komunální. Pro federaci to byla dobrá příležitost k zopakování kritiky parlamentní demokracie. ČSAF věnovala parlamentním volbám nové číslo svého zpravodaje Zdola, skupina M.T.V. Crew připravila vtipné předvolebně nevolební video a volbám se mimo jiné věnoval také Anarchistický 1. máj a akce, které mu předcházely. Na brněnském ProtestFestu byly okolní odpadkové koše předělány na „volební urny“ a kdo chtěl, mohl si „trefit svého politika“. Na mnoha místech docházelo k předělávání a přepisování billboardů a kontejnery na odpad se stávaly místy pro volební lísky.

volby

Podzimní komunální volby uvítala ČSAF sérií protivolebních samolepek a plakátů. Na mnoha místech se objevily oběšené papírové figuríny politiků, předělané či zničené předvolební billboardy, symbolicky uzavřené volební místnosti a protivolební plakáty a transparenty.

volby

Proti škrtům a neoliberálním reformám

Po parlamentních volbách se vlády ujala nová pravicová koalice, která ihned začala se zaváděním politiky škrtů v oblasti veřejných výdajů a neoliberálních reforem, které budou mít za následek další zatížení obyčejných pracujících, studentů, nezaměstnaných a důchodců. Proti reformám se postavili především státní zaměstnanci, kteří přijdou díky vládním škrtům o desetinu své mzdy. 21. září se konala v Praze demonstrace za účasti 40 tisíc lidí. Někteří anarchisté se rozhodli tuto odborářskou akci kriticky podpořit. Při stávce 8. prosince přišla ČSAF s výzvou anarchistům a anarchistkám, aby stávku a s ní související protestní akce různými způsoby podpořili.

plakát

Proti snaze o komercionalizaci vysokých škol a zavádění školného se spojili někteří studenti v antiautoritářské iniciativě Vzdělání není zboží. Do akcí iniciativy se aktivně zapojili i studující anarchisté a anarchistky, například 11. března při „Pochodu produktů“, 27. června při „Demonstraci proti školnému“ či 17. listopadu během akce „Nenech se škrtnout!“. ČSAF se rozhodla tématu věnovat jedno číslo svého časopisu Existence.

VNZ!

Vzpomínkové akce

Vzpomínkové akce, které organizovali nebo kterých se účastnili členové a členky ČSAF, se nesly především v antifašistickém duchu. Během ledna jsme si již druhým rokem na mnoha místech připomněli vraždu antifašistického skinheada Jana Kučery. 8. května si v Pardubicích, České Třebové a Trutnově místní antifašisté a členové ČSAF připomněli 65. výročí ukončení 2. světové války.

pieta

Solidarita

V severních Čechách přišla místní skupina ČSAF solidárně podpořit zaměstnance firmy Grammer, kteří zahájili divokou stávku. Při té příležitosti také vydala stávce věnované číslo svého lokálního zpravodaje Informátor.

Grammer

V lednu byla izraelskou armádou zatčena a následně vyhoštěna bývalá členka ČSAF, která v té době působila na palestinských územích ve Východním Jeruzalémě a na Západním břehu Jordánu v roli mediální koordinátorky pro International Solidarity Movement. To bylo také impulsem pro vznik české pobočky této organizace, která pořádá přednášky, petiční akce a veřejné protesty, z nichž mnoha se účastní také členové a členky ČSAF. Na jedné z nich, 5. června v Praze, měla ČSAF také svůj projev.

solidární protest

ČSAF se na svém webu aktivně věnuje mezinárodním výzvám a projevům solidarity v různých kauzách po celém světě. Podepsala se například pod Vyjádření solidarity s přáteli v Oaxace. Dále ČSAF vyzývala k solidaritě s FAU-Berlín, anarchosyndikalistickou odborovou organizací, která nakonec vyhrála soud o vlastní existenci; k protestům proti korporaci SKANSKA; k solidární podpoře horníků v ruském Meždurečensku; k solidaritě s bojem pracujících v Řecku nebo ke svobodě pohybu pro imigranty.

Výstavy, přednášky, benefity, hry...

V roce 2010 připravila ČSAF dvě výstavy. Jednu k výše uvedené příležitosti 15letého výročí federace, která mapuje tuto krátkou historii, její nejvýznamnější události i průběžné aktivity a organizační změny. Druhá výstava se zaměřila na „Squaty a autonomní centra“. Lidé ji mohli shlédnout například v Poděbradech, Vysokém Mýtě, Lounech nebo Praze, zpravidla ve spojení s nějakým dalším programem.

výstava

ČSAF se organizačně podílela na přednášce o anarchismu na Blízkém východě, diskusi o představách a zkušenostech svobodné výchovy či na diskusi o různých přístupech k ochraně a záchraně zvířat.

V září se konal benefiční koncert na ČSAF a v prosinci benefit na podporu ilegálních migrantů spojený s promítáním a benefičním bleším trhem.

Zcela novou aktivitou byl dvoudenní projekt „Kdo si hraje a zlobí v Discentru?“, který proběhl ve stejnojmenném pražském klubu a pokusil se spojit dohromady společenské hry a diskuse.

Anarchistický černý kříž

I nadále funguje při ČSAF Anarchistický černý kříž (ABC-ČSAF), tedy iniciativa na podporu stíhaných či vězněných aktivistů a aktivistek. Naštěstí jsme nemuseli v roce 2010 řešit žádné vážnější kauzy, které by zasáhly místní anarchistické hnutí. ABC-ČSAF se tak orientoval především na informování o kauzách , které probíhají jinde ve světě. Nejvíce se zaměřil na čtyři kauzy: „Bělehradskou šestku“, „rukojmí z Chimki“, stíhané běloruské anarchisty a na 20 let odsouzeného Jocka Palfreemana. ABC-ČSAF nechal při té příležitosti také vyrobit tématická trička, jejich výtěžek byl benefitem na stíhané srbské anarchisty z Bělehradské šestky.

triko

ABC-ČSAF pořádal během roku několik kulturních akcí, převážně benefičního charakteru- např. v Rakovníku, Poděbradech, Jihlavě, či Praze. V březnu se v Praze navíc konal „ABC Action Weekend“ a v září „ABC fest II“.

V roce 2010 se také rozjel projekt „ABC distro/label“ zaměřený na vydávání a šíření materiálů, které budou ať již propagační či benefiční formou sloužit jak k podpoře stíhaných aktivistů a aktivistek u nás, tak k pomoci zahraničním organizacím a jednotlivcům. Vedle vlastních placek a nášivek tento projekt vyprodukoval DVD Španělská revoluce 1936 a podílel se na vydání desky kapel Disbeatless a March of the Hordes.

ABC-ČSAF

Publikační aktivity

Asi nejdůležitější událostí v rámci publikační činnosti ČSAF bylo v roce 2010 obnovení vydávání anarchistické revue Existence, která předtím vyšla naposledy v roce 2002. Podobný tištěný časopis totiž v poslední době v anarchistickém hnutí již nevycházel, a tak jsme chtěli zkusit tuto mezeru vyplnit. Existence vychází pravidelně každé tři měsíce v rozsahu 40 stran A4 a byla tištěna v nákladu 280 – 400 kusů (vedle toho je vždy volně ke stažení na webu federace). Určena je především dovnitř anarchistického hnutí – snaží se dokumentovat jeho aktivity, přinášet teoretické články a inspiraci ze zahraničí či historie. Vyjma prvního čísla je každé vydání nějak tématicky zaměřené: „Sexuální násilí“, „Horké řecké jaro“, „15 let ČSAF“.

Existence

Každý měsíc se nám také dařilo realizovat projekt nástěnných novin A3, které jsou určeny široké veřejnosti. Zájemci o výlep si noviny mohou stáhnout na webu federace nebo si o ně napsat. (Jednotlivá vydání A3 naleznete zde: leden, únor, březen, duben, květen, červen, červenec, srpen, září, říjen, listopad, prosinec.)

A3

Jednou z tiskovin ČSAF je také zpravodaj Zdola, který nemá stanovenou pevnou periodicitu a vychází zpravidla při nějaké příležitosti. Onou příležitostí byly tentokrát parlamentní volby, jejichž kritice bylo jediné číslo roku 2010 věnováno. Vedle toho vyšla také dvě čísla regionálního zpravodaje Informátor, jenž se během roku přejmenoval na Komentátor.

Z dalších publikací stojí bezesporu za zmínku první komixový sešit, který vydalo Nakladatelství ČSAF. Ten je věnován známé polské komixové postavě, Likvidátorovi. Právě komixy by ČSAF chtěla vyvážit jinak vážná témata svých publikací.

Asi největší důraz klade ČSAF na své webové stránky csaf.cz, které jsou denně aktualizovány a naleznete na nich vedle teoretických článků a překladů také aktuální informace (nejen) z anarchistického hnutí u nás i ve světě. Dle možností se snažíme také informovat o některých našich aktivitách v angličtině.

S masivním nástupem tzv. sociálních sítí na Internetu zřídila ČSAF také svou prezentaci na Facebooku. V roce 2010 si náš profil oblíbilo 1400 uživatelů sítě, kteří tak mohou být informováni o aktualitách, které se na našem profilu objevují.

Ostatní aktivity

V rámci prodiskutování organizačních záležitostí federace se zpravidla konají dvakrát do roka sjezdy členů a členek ČSAF. Tak tomu bylo i v roce 2010. Na sjezdech se řeší především standardní organizační body, jakými jsou například přehledy o činnosti jednotlivých lokálních a pracovních skupin, delegování jednotlivých funkcí nutných pro chod federace, přijímání nových členů apod. Nechyběly ani teoretické diskuse a plánování budoucích aktivit.

Členové a členky ČSAF se organizačně zapojili i do akcí jiných skupin a neformálních kolektivů. Jmenovat můžeme například „Anarchistický tábor 2010“, připomenutí Mezinárodního dne žen v Mostě nebo Scream fest, spojující zábavu s protestem proti záměru zbourat na severu Čech další obce kvůli těžbě uhlí. Někteří členové a členky ČSAF jsou mimo jiné aktivní v některých lokálních skupinách anarchistické aktivity Food not Bombs.

MDŽ

Mezinárodní aktivity

Jelikož anarchistické hnutí bylo vždy internacionalistické, snaží se i ČSAF udržovat kontakty s anarchistickými a dalšími antiautoritářskými skupinami z jiných zemí. ČSAF je členskou federací anarchistické internacionály IFA/IAF. Zástupci ČSAF se v roce 2010 zúčastnili pravidelných setkání zahraničních sekretariátů jednotlivých federací, a to v květnu v Berlíně či v říjnu v bulharské metropoli Sofia.

Někteří členové a členky ČSAF se v roce 2010 účastnili i různých protestních akcí v zahraničí, z těch nejvýznamnějších uveďme například blokádu nepodařeného pochodu neonacistů v Drážďanech, demonstraci za zachovaní poznaňského squatu Rozbrat či protikapitalistickou demonstraci v Bruselu. Zástupci ČSAF se také již po několikáté účastnili veletrhu anarchistických tiskovin v Záhřebu.


Leták Činnost ČSAF v roce 2010 ke stažení ZDE.

Předešlé souhrnné reporty:
Činnost ČSAF v roce 2009
Činnost ČSAF v roce 2008

Verze pro tisk 6.1.2011 ČSAF

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy