Anarchistická federace

Činnost ČSAF v roce 2009

Shrnutí aktivit Československé anarchistické federace v předešlém roce.

Československá anarchistická federace (ČSAF) byla založena v létě roku 1995 a je součástí Internacionály anarchistických federací (IFA/IAF). ČSAF sdružuje místní skupiny a jednotlivce, kteří se hlásí k anarchistickým myšlenkám. Je organizací sdružující pracující, nezaměstnané a studenty podle anarchistických principů. Tím se rozumí především federalismus, samospráva, aktivita zdola, absence hierarchie a nerovností. ČSAF usiluje o vytvoření svobodné a samosprávné společnosti založené na územní a výrobní samosprávě, autonomii a federalismu, rovnosti, solidaritě a sociální spravedlnosti. Společnosti, kterou budeme spravovat my samotní – obyčejní lidé – pracující, studenti, nezaměstnaní, důchodci a další neprivilegovaní. ČSAF se věnuje propagaci anarchistických myšlenek a různorodým aktivitám, které považuje za důležité. V současné době je ČSAF tvořena několika místními skupinami a jednotlivci v různých koutech země.

Antikapitalistické aktivity

21. února na demonstraci v Pardubicích, kterou pořádala místní skupina ČSAF, upozornilo přes osm desítek nespokojených lidí na posilování policejních pravomocí. Po cestě byla skandována hesla jako „Proti státnímu útlaku!“, „Vaším terčem je naše svoboda!“, „Touhu po svobodě represe nezastaví!“ apod. Pochod provázelo odhodlání a příjemná atmosféra. Večer probíhal v Hradci Králové koncert Hudbou proti útlaku, který na pardubickou demonstraci navazoval.

Tradičním protikapitalistickým vystoupením bylo i v roce 2009 anarchistické setkání na Prvního máje, které se konalo z iniciativy ČSAF na Střeleckém ostrově. Tam si anarchisté a anarchistky připomněli kořeny tohoto dne a následně se vydali na krátký pochod Prahou v čele s transparenty „Společně proti všem formám útlaku“ a „Nerozdělují nás rasy, ale třídy“. Prvomájová akce pokračovala na Císařské louce v podobě Festivalu proti rasismu, který probíhal v režii Antifašistické akce (AFA) a kde se ČSAF prezentovala proslovem a stánkem s distribucí svých tiskovin a propagačních materiálů.

Českomoravská konfederace odborových svazů a Evropská odborová konfederace naplánovaly na 16. května 2009 demonstraci, která byla zaměřena nejen proti chystanému zákoníku práce, ale i proti dopadům celosvětové krize. Stejně jako v minulých letech se i tentokrát ČSAF připojila k odborářským protestům, a to nikoliv z důvodu podpory do kapitalistického systému integrovaných odborů, nýbrž kvůli projevení solidarity s ostatními pracujícími a nezaměstnanými a vyjádření nespokojenosti se stávajícím sociálně nespravedlivým systémem. Přímo v místě demonstrace se rozdalo přes tisíc letáků propagujících nově vzniklý Samosprávný odborový svaz, prodaly se desítky výtisků aktuálního čísla zpravodaje Zdola, rozdávaly se letáky Spolupráce – aktivita - solidarita a další. Lidé s aktivisty ČSAF živě diskutovali a řada z nich se zajímala o možnosti spolupráce.

20. výročí 17. listopadu '89 si připomněli někteří členové a členky ČSAF účastí na oficiální vzpomínkové demonstraci, kde se však kriticky vyjadřovali k polistopadovému vývoji. Zároveň ČSAF vydala prohlášení k událostem roku 1989 a následujícím dvěma dekádám a vzpomenula, že v říjnu 1989 byla založena první novodobá anarchistická organizace, Československé anarchistické sdružení. Byli to i anarchisté a anarchistky, kteří se tenkrát (především v řadách studentů) podíleli na protestech. Lidé v té době cítili, že již normalizační bolševický režim nemá oporu ani vnější, ani vnitřní. Do ulic vycházeli s mnoha hesly a požadavky. Podívejme se však, jak se liší od reality po dvaceti letech. Málokdo by si totiž před 20 lety přál kapitalismus, NATO a kamery na každém kroku.

10. prosince se povedlo narušit vánoční večírek poradenské firmy BNV Consulting, která se v pozvánce na něj vysmívala lidem, které nechala propustit. Jak odboráři, tak i anarchisté z ČSAF Praha narychlo vyzvali, aby se lidé přišli na večírek BNV podívat a vyjádřit svou reakci na výsměšnou pozvánku. Dorazilo asi 60 lidí. Rozdávaly se letáky ČSAF se zmiňovaným komiksem ve zparodované podobě. Během hodiny trvání protestní akce přišlo na večírek asi jen 10 pozvaných, které doprovázel pískot, nadávky a skandování. Jednomu z anarchistů se podařilo vhodit do restaurace dýmovnici.

1.máj

Antimilitaristické aktivity

ČSAF iniciovala a společně s dalšími anarchisty a anarchistkami zorganizovala ve dnech 23. ledna až 7. února AntiNATO infoturné, které proběhlo v Mostě, Děčíně, Praze, Hradci Králové, Pardubicích, Jihlavě, Brně, Orlové, Českém Těšíně, Otrokovicích a také na Slovensku v Bratislavě. Součástí přednášek bylo i promítání filmu Why We Fight? a následná diskuse. Přednáškové turné předcházelo každoročnímu summitu NATO, který tentokrát proběhl v dubnu ve Štrasburku.

Antifašistické aktivity

ČSAF plně podporuje a účastní se akcí pořádaných AFA a šiří ve svém okolí antifašistické propagační materiály. Členové a členky ČSAF se aktivně účastnili antifašistických demonstrací 6. června v Jihlavě či 28. října v Praze a Otrokovicích. Posledně jmenovaná akce se neobešla bez masivní policejní šikany. Zástupci ČSAF na ní přečetli svůj projev.

25. července se ve Svitavách uskutečnila demonstrace pořádaná místní skupinou ČSAF, a to k uctění památky obětí rasisticky motivovaných vražd spáchaných neonacisty po roce 1989. Uplynulo osm let od tragédie, která za sebou zanechala zmařený život, rodinu bez otce, truchlící příbuzné a kamarády. Ulicemi Svitav tentokrát v termínu blízkém dni tragédie žádní náckové nepochodovali. Naopak se zde sešlo přes 80 antifašistů a antifašistek, včetně místních Romů. V čele průvodu byl transparent s heslem „NE dalším obětem neonacismu“, po stranách byly další dva: „Proti fašismu všemi prostředky“ a „Studenti proti rasismu“. Nechybělo ani množství piketů s hesly proti rasismu a fašismu.

Na sobotu 5. prosince svolali neonacisté do Pardubic akci, která byla prezentována jako pieta. Ve skutečnosti se však jednalo o propagaci protiromských pogromů a oslavu nenávistné rasistické ideologie. Tyto skutečnosti nenechaly chladnými asi 40 místních antifašistů a antifašistek, kteří se rozhodli vystoupit proti průvodu neonacistů na výzvu místní skupiny ČSAF a Mládeže proti rasismu. Na most křižující magistrálu a trasu pochodu byl vyvěšen transparent s nápisem: „Náckové a spalovna špiní Pardubice“. V místním tisku bylo otištěno prohlášení ČSAF.

Svitavy

Vzpomínkové akce

3. ledna tomu bylo přesně 75 let od jedné z největších hornických katastrof v Česku. Toto smutné výročí si v několika předešlých letech připomínali anarchisté a anarchistky ze severních Čech při pietních setkáních u pomníku tragédie v Oseku nedaleko Litvínova. Letos se do Oseku vypravili členové a členky severočeské skupiny ČSAF spolu s dalšími anarchisty a anarchistkami.

Členové a členky ČSAF se aktivně zapojili do série vzpomínkových akcí na zavražděného antifašistického skinheada Jana Kučeru. Jednotlivé místní skupiny, které se přidaly, pojaly aktivitu v rámci vzpomínkových dnů na Honzu Kučeru různě: zapalovaly se svíčky, vyvěšovaly transparenty, stříkaly vzpomínkové šablony. Skupina ČSAF Praha podpořila 17. ledna pietu středočeských antifašistů přímo před příbramskou restaurací Na Chmelnici, kde došlo k vraždě. Členové ČSAF se zapojili i do akcí v dalších městech například v Pardubicích, Čáslavi, Olomouci.

6. prosince jsme před řeckou ambasádou vzpomněli na před rokem zastřeleného anarchistu Alexise Grigoropoulose. Bylo zapáleno několik svíček a nastříkáno pár šablon.

Veselejší akcí byl happening k Mezinárodnímu dni žen, kterým chtěli anarchisté a anarchistky v Mostě vzpomenout na kořeny tohoto svátku. Rozdali několik stovek letáků kritických k patriarchátu a kapitalismu.

Osek

Anarchistický černý kříž

Při ČSAF funguje tzv. Anarchistický černý kříž (ABC), tedy iniciativa, jejímž smyslem je především pomoc stíhaným a vězněným aktivistům a aktivistkám. V roce 2009 se aktivita ABC orientovala především na informování o kauzách anarchistů a anarchistek pronásledovaných v zahraničí. Koncem listopadu byl vydán nový leták o ABC-ČSAF.

9. září a 16. října se před srbskou ambasádou v Praze sešlo několik anarchistů a anarchistek, aby vyjádřili svou podporu vězněným srbským anarchistům. Tuto kauzu hodláme nadále sledovat, informovat o ní a vyjadřovat svou solidaritu se zadržovanými. V listopadu se ČSAF přihlásila k prohlášení solidarity s brazilskými anarchisty z Federação Anarquista Gaúcha (FAG), kteří čelí perzekuci ze strany represivního aparátu státu.

ABC

Podpora squattingu

Pro antiautoritářské hnutí v České republice bylo v roce 2009 asi největší výzvou násilné vyklizení pražského squatu Milada, který fungoval již 11 let a v jehož prostorách pořádala akce i ČSAF. Ihned po útoku 30. června se u domu shromáždilo asi 300 lidí. Solidární akce, do nichž jsme se také zapojili, probíhaly i v následujících dnech. Majitel nechal dům najatou bezpečnostní agenturou, v jejíchž řadách zasahovali i neonacisté, a za asistence policie poničit natolik, že již dále nebyl obyvatelný. Některé místní skupiny ČSAF podnikly akce solidarity s Miladou i mimo Prahu.

Členové a členky ČSAF se přidali také k Týdnu nepřizpůsobivosti, který začal demonstrativním obsazením prázdného domu v Praze 2. Akce skončila násilným policejním zásahem a rychlosoudem se zatčenými. Týden nepřizpůsobivosti pak vyvrcholil kreativním karnevalem za účasti několika tisíc lidí.

Severočeská skupina ČSAF v srpnu participovala na krátkodobém protestním obsazení prázdného domu v Mostě. Webové stránky ČSAF posloužili jako zdroj informací o aktivitách nového sqautu Palác Sofia v Žilině.

Na výzvu holandských squatterů a squatterek uspořádala 30. října před nizozemskou ambasádou skupina ČSAF Praha společně s kolektivem Truhlářská 11 protestní akci, která měla vyjádřit nespokojenost se záměrem tamních zákonodárců zcela kriminalizovat squatterské aktivity.

Praha

Akce solidarity

Federace vyjádřila svoji solidaritu a odpor vůči dlouho připravovanému lednovému útoku izraelské armády na Palestinské území v pásmu Gaza. 3. ledna se konala před izraelskou ambasádou malá Akce solidarity s palestinským lidem. Místní skupina ČSAF v Hradci Králové pak 19. ledna uspořádala akci Proti státnímu terorismu Izraele. Členové a členky ČSAF ostře odsoudili útlak Palestinců a vyjadřili svou solidaritu jak s Palestinci tak Izraelci, kteří chtějí žít v míru.

Na našich webových stránkách a občas i formou letáků jsme se připojili k mnoha solidárním výzvám, jejichž součástí většinou bylo i zasílání protestních dopisů a e-malů zejména na ambasády. ČSAF vyjádřila solidaritu se zaměstnanci jihokorejské firmy Ssangyong Motors, kteří čelili nesnesitelným podmínkám a násilí ze strany státu, nebo peruánským obyvatelům Amazonie, kteří čelili těžkým represím. Vedle toho jme reagovali na rozhodnutí zemského soudu v Berlíně, který v listopadu v souvislosti s bojem zaměstnanců kina Babylon zakázal anarchosyndikalistickou FAU Berlín jako odborovou organizaci.

Praha

Publikační aktivity

ČSAF ani v průběhu roku 2009 nepolevila ve své publikační činnosti. Vydala v řádech tisíců několik druhů letáků a rozdistribuovala stovky brožur. Stěžejní publikační aktivitou se stalo vydávání nástěnných novin A3, které vycházejí každý měsíc a jsou určeny široké veřejnosti.

Vydávání tištěného zpravodaje ČSAF, který nese staronový název Zdola se prozatím zastavilo u druhého čísla, začalo se však již s přípravou dalšího čísla, které vyjde na jaře 2010 a bude věnováno volbám z anarchistického pohledu.

Během prosince se začalo s přípravou na obnovení vydávání anarchistické revue Existence, která naposledy vyšla v roce 2002 a od ledna 2010 by měla opět začít vycházet jako čtvrtletník určený především dovnitř českého anarchistického hnutí, kde časopis podobného formátu nyní chybí.

Asi největší důraz klade ČSAF na své webové stránky csaf.cz, které jsou denně aktualizovány a naleznete na nich vedle teoretických článků a překladů také aktuální informace (nejen) z anarchistického hnutí u nás i ve světě. Dle možností se snažíme také informovat o našich aktivitách na zahraničních anarchistických webech.

distro

Mezinárodní aktivity

Jelikož anarchistické hnutí bylo vždy internacionalistické, snaží se i ČSAF udržovat kontakty s anarchistickými a dalšími antiautoritářskými skupinami z jiných zemí. ČSAF je členskou sekcí IFA/IAF. Zástupci ČSAF se účastnili setkání zahraničních sekretariátů jednotlivých federací v lednu ve francouzském Štrasburku. Květnové setkání zahraničních sekretariátů pořádala sama ČSAF v Praze.

Někteří členové a členky ČSAF se v roce 2009 účastnili v zahraničí i protestních akcí nadnárodního charakteru.

Interní aktivity

ČSAF se sešla dvakrát během roku na svých pravidelných sjezdech, aby řešila a diskutovala své aktivity. První sjezd ČSAF proběhl v dubnu v moravské metropoli, druhý pak v říjnu v Praze. Během těchto sjezdů proběhly také přínosné workshopy a přednášky. Mimo to se členové a členky federace měli možnost sejít také na čtyřech (v lednu na Mostecku, v březnu v Brně, v červenci v Krkonoších a v prosinci ve východních Čechách) neformálních setkáních, která jsou věnována především tématickým diskusím, workshopům, ale také zábavě.


Leták "Činnost ČSAF v roce 2009" ke stažení ZDE

Verze pro tisk 4.1.2010 ČSAF

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy