Anarchistická federace

Činnost ČSAF v roce 2008

Shrnutí aktivit Československé anarchistické federace v minulém roce.

Československá anarchistická federace (ČSAF) byla založena v létě roku 1995 a je součástí Internacionály anarchistických federací(IFA/IAF). ČSAF sdružuje místní skupiny a jednotlivce, kteří se hlásí k anarchistickým myšlenkám. Je organizací sdružující pracující, nezaměstnané a studenty podle anarchistických principů. Tím se rozumí především federalismus, samospráva, aktivita zdola, absence hierarchie a nerovností. ČSAF usiluje o vytvoření svobodné a samosprávné společnosti založené na územní a výrobní samosprávě, autonomii a federalismu, rovnosti, solidaritě a sociální spravedlnosti. Společnosti, kterou budeme spravovat my samotní – obyčejní lidé – pracující, studenti, nezaměstnaní, důchodci a další neprivilegovaní. ČSAF se věnuje propagaci anarchistických myšlenek a různorodým aktivitám, které považuje za důležité. V současné době je ČSAF tvořena několika místními skupinami a jednotlivci v různých koutech země, fungují například lokální skupiny Východní Čechy, Severní Čechy, Praha, Střední Čechy, Ostravsko, Olomoucko, Jižní Morava, Vysočina, Karlovy Vary či Posázaví.

Antikapitalistické aktivity

ČSAF zahájila svojí činnost počátkem nového roku vyhlášením "Akčních dnů proti poplatkům ve zdravotnictví", které byly zaměřeny proti asociální reformě zdravotnictví a v jejichž rámci se v Praze uskutečnilo veřejné protestní shromáždění pod heslem "Benefiční akce: 30 Kč Julínkovi na provaz". Vedle většiny skupin ČSAF se k výzvě přidali i mnozí další, a to především formou letákové kampaně, která probíhala v čekárnách ordinací, lékárnách, úřadech, knihovnách či nádražích v Praze, Brně, Ostravě, Jihlavě, Tachově, Pardubicích, Chrudimi, Hradci Králové, Dvoře Králové nad Labem, České Třebové, Opavě, Novém Městě na Moravě, Kolíně, Kutné Hoře, Čáslavi, Ledči nad Sázavou, Světlé nad Sázavou, Humpolci, Nivnici, Novém Městě nad Metují, Ústí nad Labem, Děčíně, Nýřanech, Brtnici...

Aktivity proti vládním reformám pokračovaly i v dalších měsících: ČSAF vydala informační leták "Reforma: Aby bohatí bohatli a chudí chudli", který vysvětloval anarchistické stanovisko k reformám a zdůrazňoval, že kapitalismus nelze reformovat. Členové a členky ČSAF se zúčastnili všech třech odborářských demonstrací proti reformě, které se konaly 21. května, 28. května a 2. června v Praze. Během nich odborářům rozdali tisíce letáků. Připojili se také ke stávce vyhlášené odbory na 24. června, a to jak přímo, tak různými solidárními akcemi a projevy. Na webu ČSAF se objevilo prohlášení a výzva ke kritickému připojení se ke stávce, natištěno bylo množství letáků a samolepek volajících především po generální stávce, které se také následně objevily v mnoha koutech Čech a Moravy.

1. máj 2008 v Praze

Tradičním protikapitalistickým vystoupením bylo i v roce 2008 anarchistické setkání na Prvního máje, které se konalo z iniciativy A-kontra, Anarchofeministické skupiny a ČSAF na Střeleckém ostrově. Tam si anarchisté a anarchistky připomněli kořeny tohoto dne a následně se vydali na krátký pochod Prahou. Prvomájová akce pokračovala na Císařské louce v podobě "Festivalu proti rasismu" pořádaného Antifašistickou akcí (AFA). Zde se ČSAF prezentovala stánkem s distribucí svých tiskovin a propagačních materiálů.

Antimilitaristické aktivity

ČSAF se antimilitarismu věnuje dlouhodobě, nejinak tomu bylo i v roce 2008. 12. března uspořádala východočeská skupina ČSAF v Hradci Králové demonstraci proti NATO a radarové základně USA. Po tvrdých represích vůči antimilitaristickým aktivistům v Rumunsku, kde se konal summit NATO, byla 5. dubna do Prahy před rumunskou ambasádu svolána solidární demonstrace, které se aktivně účastnili také členové a členky ČSAF. Ve stejný den skupiny JMZ Česká Třebová a ČSAF-Východ v solidaritě se zatčenými a šikanovanými aktivisty rozdávaly v ulicích AntiNATO zpravodaj.

Anarchistický blok na demonstraci proti radaru

Přestože ČSAF odmítla vstoupit do iniciativy Ne základnám, jelikož jí je proti srsti spolupracovat s autoritářskou levicí a politickými stranami, účastnila se aktivně demonstrací proti radaru. Nejviditelnější byl anarchistický černorudý blok na demonstraci 15. března. Počátkem července skupina anarchistů kolem ČSAF „přivítala“ v Praze americkou ministryni zahraničních věcí, která přijela podepsat smlouvu o výstavbě amerického radaru v Brdech – byla vyprovozena odmítavými pokřiky a „přivítání“ se dostalo také českému ministrovi zahraničních věcí, který byl zasažen rajčaty. Poté se "uvítací výbor" přidal k anarchistickému bloku na demonstraci koalice Ne základnám. Ostravská skupina ČSAF spolupořádala s místní skupinou Ne základnám ve slezské metropoli 11. března demonstraci namířenou proti umístění radaru.

28. října se v Praze konala vojenská přehlídka, kterou chtěla současná vláda ukázat naši oddanost NATO a která přišla na více jak 15 milionů Kč. Pražská skupina ČSAF si na tento den připravila menší protestní akci.

Někteří členové a členky ČSAF se celoročně zapojují do činnosti kolektivů Jídlo místo zbraní (Food not Bombs), které v několika českých a moravských městech bezplatně vaří a rozdávají jídlo lidem, kteří se ocitli v nouzi.

Proti volbám

Protivolební aktivity

ČSAF se i roce 2008 postavila k volbám aktivně: její členové a členky nevolili a dávali před volbami i v jejich průběhu na mnoha místech různými způsoby najevo, co si o volbách a jejich hlavních protagonistech myslí. Sladkého přivítání od ČSAF v podobě zásahu cukrářskými výrobky se dostalo například hejtmanovi Pardubického kraje, který přijel na předvolební mítink do Ústí nad Orlicí. V Pardubicích před jednou z volebních místností byly v den voleb protestně roztrhány volební lístky a vhozeny do improvizovaného odpadkového koše/urny. Happening provázelo rozdávání letáků kolemjdoucím. Dále proběhly akce v Chocni, Ústí nad Orlicí, České Třebové a ve Svitavách. Protivolební materiály šířili anarchisté v Praze, Žďáru nad Sázavou, Olomouci, v Orlové vylepovali plakáty, v Opavě a Ostravě samolepky. V severních Čechách vydali a vylepili anarchisté z ČSAF protivolební číslo nových nástěnných novin A3. Zároveň se kreativně postarali o velkoplošné plakáty. Velmi oblíbeným a vtipným způsobem, jak vyjádřit svůj postoj k volbám a jednotlivým politickým stranám se letos stalo zapíchávání vlaječek s emblémy stran do psích exkrementů na ulicích. Nezapomínalo se ani předvolební plakáty a billboardy politických stran. Před jejich poškozováním dali mnozí přednost jejich (antivolební) úpravě.

Antifašistické aktivity

ČSAF plně podporuje a účastní se akcí pořádaných AFA a šiří ve svém okolí antifašistické propagační materiály. 8. května se členové a členky ČSAF připojili k celorepublikové pietní připomínce 63. výročí ukončení 2. světové války, například v Pardubicích byl u památníku obětem položen vlastnoručně vyrobený věnec se stužkami a následovala antifašistická výzdoba ulic. Ve Svitavách jsme si zas v červenci připomněli památku neonacisty zavražděného Roma Otta Absolona.

ANTIFA DEMO

AFA 13. prosince uspořádala veřejnou demonstraci pod heslem „Proti rasistickým pogromům, proti sociálnímu vyloučení, za důstojný život pro všechny!“, na které se ČSAF prezentovala vlastním proslovem, množstvím piketů či dvěma zbrusu novými transparenty „Společně proti všem formám útlaku“ a „Rozdělují nás třídy, ne rasy!“. Jako reakce na neonacistické pokusy o pogromy bylo vytištěno množství letáků „Prohlášení ČSAF ke kauze Janov“ a speciální číslo anarchistického měsíčníků ČSAF „A3“. Severočeská skupina ČSAF se navíc rozhodla, že nebude nečinně přihlížet pronikání vlivu neonacistů na litvínovské sídliště Janov. Oslovila další jednotlivce z místního anarchistického hnutí a vytvořila pracovní skupinu, která se chce být aktivní přímo na sídlišti. Několikrát navštívili Janov, hovořili s místními obyvateli a rozdávali měsíčník A3, letáky ČSAF a zpravodaje AFA.

Mezinárodní aktivity

Jelikož anarchistické hnutí bylo vždy internacionalistické, snaží se i ČSAF udržovat kontakty s anarchistickými a dalšími antiautoritářskými skupinami z jiných zemí. Začátkem července se zástupci ČSAF účastnili v Itálii kongresu Internacionály anarchistických federací (IFA/IAF). K otázkám mezinárodní spolupráce a mezinárodního anarchistického boje se tak kromě delegace ČSAF postupně vyjádřili například delegáti a delegátky z Velké Británie, Francie, Španělska, Itálie, Bulharska, Německa, Běloruska, Argentiny, Venezuely, Austrálie, Srbska či Mexika.

ČSAF byla zastoupena na 4. anarchistickém knižním veletrhu v Záhřebu, kde se její členové v rámci anarchistického bloku zúčastnili i odborářských demonstrací proti zdražování. Ve Slovinsku se někteří z nás zapojili do demonstrací proti návštěvě Bushe, na podporu squatů či za sociálně vyloučené. Několik členů ČSAF participovalo na „No Border Camp“ v řeckém Patrasu, jiní zas podpořili několik demonstrací v sousedním Německu, například antifašistickou demonstraci v Berlíně.

Mezinárodní den proti státním vraždám

Na 20. prosince byl řeckými anarchisty vyhlášen mezinárodní akční den proti státním vraždám pod heslem „Nezapomeneme, neodpustíme!“. V několika městech východních Čech (Pardubice, Trutnov, Hradec Králové, Dvůr Králové nad Labem) vyvěsili členové a sympatizanti ČSAF transparenty vyzývající k solidaritě s bojem řeckých anarchistů a anarchistek. Další akce proběhly na Zlínsku a v Jihlavě. Ještě před tím však pražská ČSAF uspořádala 11. prosince solidární akci před řeckou ambasádou.

Koncem května byl z pobočky Červeného kříže (ČK) v Buenos Aires propuštěn z práce středoškolský učitel a dlouholetý anarchista Federico Puy. ČSAF mu vyjádřila svoji plnou podporu a požadovala jeho okamžitý návrat do práce, a to především během mezinárodního akčního dne. Byly sesbírány stovky podpisů pod protestní dopis, který byl poslán na ČK a také byl poslán solidární dopis přímo Federicovi.

Publikační aktivity

ČSAF v průběhu roku publikovala v řádech tisíců několik druhů různých letáků, mezi jinými také „Programové minimum ČSAF“. Byly vytištěny tisíce samolepek, které se šířily v ulicích. Na svět přišlo přes 30 druhů brožurek věnujících se anarchistické historii, teorii a praxi, které byly a jsou distribuovány na různých akcích. V říjnu vyšlo první číslo anarchistického měsíčníku „A3“, který má podobu nástěnných novin. Začalo se také s přípravami na vydávání tištěného zpravodaje ČSAF, který ponese staronový název „Zdola“. V listopadu se v pražském infocafé Krtkova kolona uskutečnil veletrh anarchistických vydavatelství, kterého se účastnila i ČSAF a představila zde svoji nakladatelskou činnost.

Asi největší důraz klade ČSAF na své informační stránky csaf.cz, které jsou denně aktualizovány a naleznete na nich vedle teoretických článků a překladů také aktuální informace (nejen) z anarchistického hnutí u nás i ve světě.

Další aktivity

12. dubna se členové a členky ČSAF účastnili v Praze pochodu na podporu squattingu a autonomních center. Protest byl uspořádán v rámci Celoevropských dnů odporu proti represím na squatech a autonomních zónách. Zapojili se do činnosti dnes již vyklizených squatů: Cibulky v Praze a Viktorii na Ostravsku. Po vyklizení Viktorie byl uspořádán 25. dubna v Českém Těšíně protestní karneval. ČSAF nechyběla ani na tradičním Protestfestu v Brně, D.I.Y. karnevalu „Freedom not Fear“ v Praze či při spontánní demonstraci na podporu policií napadených squatterů z Cibulky.

Solidarita se squattery z Cibulky

V Děčíne a Českém Těšíně pořádaly místní skupiny ČSAF v průběhu roku pro veřejnost filmová promítání. Také bylo uspořádáno několik přednášek.

Po několika posledních letech stagnace anarchistického hnutí hodnotíme rok 2008 jako velmi úspěšný. Bylo možno pozorovat výrazný nárůst anarchistických aktivit, stejně jako zájemců o anarchistické myšlenky. Doufejme, že tento trend bude pokračovat i v roce následujícím.


Leták "Činnost ČSAF v roce 2008" ke stažení ZDE

Verze pro tisk 9.1.2009 ČSAF

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy

Punx against Putin

28. 5. 2024, Praha

Benefice pro Solidarity Collectives …(více)